Yeni Anahtar Kelime Eklemek İçin Tıklayınız...

e-Posta Print

Özet Sistemi 2022

Sözel Sunum
Derleme Sunum
BARİATRİK CERRAHİDE NEREDEN GELDİK, NEREYE GİDİYORUZ?

Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal Tablo"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}

ÖZET

 

GİRİŞ: Metabolik Cerrahi, Dr. Richard L.Varco ve Dr. Henry Buchwald tarafından normal bir organ sisteminin biyolojik olarak sağlık yararı sağlamak için cerrahi olarak manüpülasyonu olarak tanımlanmıştır. Yine Dr.Varco tarafından kilo kaybına neden olacak ilk cerrahi operasyonu gerçekleştirmiştir. Fakat bu operasyon ve devamında seyreden öncü operasyonlar kilo kaybını sağlasa da birtakım yan etkilere sahiptiler. Devam eden süreçte yapılan çalışmalar başarı çizgisini yukarı doğru çekti.

AMAÇ: Bu çalışmada amaç, Bariatrik Cerrahinin dünden bugüne gelişimini irdeleyerek gelecekte BC’nin daha da iyi bir konumda olması adına yol gösterici kazanımlar elde etmek.

 

YÖNTEM ve BULGULAR: Bu çalışma araştırma niteliğindedir. Değişik kaynaklardan, makalelerden yararlanılarak hazırlanmıştır.

Bariatrik Cerrahi’de amaç kilo kaybını sağlamak bunun yanı sıra  metabolik bozuklukları tedavi etmektir. Türk Obezite Cerrahisi Derneği, BC  operasyonlarını üç başlık altında değerlendirmektedir; Malabsorbtif, Restriktif ve  Hibrit(Mikst).  İlk yapılan operasyonlar Malabsorbtif iken daha sonra Restriktif ve peşi sıra Mikst operasyonlar öne çıkmıştır. Bu yönelimde minimum post-op komplikasyon,  hastanın konforu ve cerrahi işlemlerin geri dönüştürülebilir olması gibi etkenler rol oynamıştır. Devam eden süreçte minimum invazif işlem önceliği ve risk faktörlerinin azaltılması üzerine çalışmalar yapılmış ve Laproskopik operasyonlar tercih edilmeye başlamıştır. Yakın dönemde ve ilerleyen süreçte ise Robotik Cerrahi diğer cerrahi branşlarda olduğu gibi BC’de de öne çıkan ve üzerine çalışılan bir yöntem olarak gelecek adına ümit vaat etmektedir.

SONUÇ: BC geçmişten günümüze sürekli gelişim halinde olup yeniliklere açık bir cerrahi branş olmuştur. Minimum invazif işlem, minimum komplikasyon ve hasta güvenliği etmenleri ilke edilerek çalışmalar sürmekte ve bu anlamda ciddi gelişmeler katedilmektedir. Öne çıkan yöntemler ise Robotik Cerrahi ve Laproskobik Operasyonlardır.

2019-04-12 00:00:00
  • BARİATRİK CERRAHİ
  • laproskopi

Birinci
Barış Kandeniz