Özet Sistemi 2022
Yeni Anahtar Kelime Eklemek İçin Tıklayınız...
Özet Sistemi 2022
PARKİNSON HASTALIĞINDA KÖK HÜCRE
Beyza ABANOZ Trakya üniversitesi tıp fakültesi
Parkinson hastalığı;rijidite,tremor(para sayar tipte),bradikmezi(istemli harekete yavaş başlama)ve postural dengesizlik gibi tipik bulgular gösteren nörodejenaratif bir hastalıktır.
Kök hücre;kendini yenileyebilen,farklı hücre tiplerine dönüşebilen ve herhangi bir işlev için farklılaşmamış hücrelere denir.
Önceden sinir sistemini yenilemek imkansız gözüküyordu fakat 1990’lı yılların ortasında nöral kök hücreler ile yeni nöronlar yapılabildiği gösterildi.Parkinson hastalığı,amyotrofik lateral skleroz(ALS),inme ve travma ile gelişen beyin ve spinal kord hasarlarının tedavisinde kullanabilineceğini düşündüler.
Parkinson hastalığı kök hücre tedavisinin en çok çalışıldığı hastalıklardan biridir.
Parkinson hastalığı L-DOPA, dopamin agonistleri ve enzim inhibitörleri gibi ilaçlarla erken dönemde büyük oranda baskılanabilir fakat kronik tedavide ilacin etkinliği kaybolur.Diskinezi ve psikoz gerçekleşir.Ayrıca postural bozukluk gibi birçok non-motor fonkiyonları tedaviye cevap vermez.Parkinson hastalığının tedavisi konusunda çalışmalar halen sürmektedir.
Fetal doku transplantasyonları yapılmış.Bunun yerine hayvan fetal hücre ve dokuları denenmektedir.Nöron oluşturmak ve tedavide kullanmak için embriyonik kök hücreler,göbek kordon kanı ve hematopoietik kök hücreler ile yapılan çalışmalar sürmektedir.Hastanın beyninde bulunan tamir mekanizmalarını harekete geçirerek kök hücreleri onarma şeklinde tedavi yöntemleri de araştırılmaktadır.
Anahtar Kelimeler:Parkinson hastalığı,kök hücre,embriyonik kök hücre,nörodejenaratif
KAYNAKÇA: Kök Hücre ve Kök Hücre Tedavisi DENİZ SARGIN.