Yeni Anahtar Kelime Eklemek İçin Tıklayınız...

e-Posta Print

Özet Sistemi 2022

Sözel Sunum
Özgün Çalışma
kalpte gelişen akut iskemiye fotosentez çözümü

KALPTE GELİŞEN AKUT İSKEMİYE FOTOSENTEZ ÇÖZÜMÜ

 

Simge Özdemir, Janset Özdemir

 

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi

 

Koroner kalp hastalığı, koroner arterler olarak adlandırılan ve kalbi besleyen atardamarların daralması veya tıkanması sonucu ortaya çıkan hastalıkların genel ismidir. Bu duruma, damar duvarlarında kolesterol ve çeşitli hücrelerin birikmesiyle oluşan ve “plak” olarak adlandırılan yapıların ortaya çıktığı damar sertliği neden olur.

            Altan ONAT, Günsel ŞURDUMAVCI ve Mustafa ŞENOCAK’ın “Türkiye'de Erişkinlerde Kalp Hastalığı ve Risk Faktörleri Sıklığı Taraması: 3. Kalp Hastalıkları Prevalansı” isimli çalışmaları da göstermiştir ki Türkiye'de erişkin nüfusun 1.860.000'i koroner, 590.000'i hipertansif, 140.000'i romatizmal kalp hastasıdır. Koroner kalp rahatsızlığının en yaygın ölüm nedenleri arasında olması sebebiyle bu sonuçlar oldukça dikkat çekicidir. Dünya genelinde ise kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümler birinci sırada yer almakta ve her yıl on sekiz milyon insan bu sebeple yaşamını yitirmektedir. Farmakolojik ilerleme ve revaskülarizasyon teknikleri sayesinde koroner kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin azalmasına rağmen çoğu kişide revaskülarizasyonda kullanılan perfüzyon kaynaklı ikincil bir kalp bozukluğu ortaya çıkıyor. Jeffrey E. Cohen, Andrew B. Goldstone, Michael J. Paulsen, bu duruma yeni bir sistem önererek bu yeni sistemin miyokardı, akut iskemiden kurtaracağını düşünüyor. Amaçları “synechococcuselongatus” siyanobakterilerini miyokard içine yerleştirip fotosentez yapmalarını sağlamak. Enerji kaynağı olarak kan akışı yerine ışık enerjisini kullanarak fotosentetik terapi uygulamayı ve böylece; doku oksijenini artırmak, miyokard metabolizmasının devamlılığını sağlamak ve iskemi sırasında/sonrasında kardiyak fonksiyonlarında sağlam iyileşmeler geliştirmek gibi etkiler elde edebileceklerini düşünmekteler. Üstelik bu yaklaşımın toksik ya da acı verici immün cevaplara sebebiyet vermeyeceğini söylüyorlar.

 Kan akışına üstün gelerek dokulara oksijen ve besin sağlayan bu sistem, iskemik kalp hastalıkları tedavisinde radikal bir değişim potansiyeline sahip olabilir. Biz de iskemik kalp rahatsızlıklarının hem Türkiye’de hem de dünyada ciddi bir oranda bulunmasının üzerine yapılan bu yenilikçi ve önü açık olan projeyi araştırdık ve projenin bu konuyla ilgilenenlere ulaşabilmesi adına Jeffrey E. Cohen, Andrew B. Goldstone, Michael J. Paulsen’ın çalışmasını sunmak istedik.

Anahtar kelimeler: koroner kalp hastalıkları, fotosentetik terapi, synechococcuselongatus bakterisi

 

2019-02-16 22:52:00
Birinci
  • simge özdemir
  • janset özdemir